Kaffeordbog

Velkommen til kaffens egen lille opslagsbog – for alle os, der elsker duften, smagen og historien bag bønnerne. Her finder du forklaringer på alt fra de nørdede fagudtryk til de små hverdagstermer, vi baristaer slynger om os med.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | MN | O | P | QRS  | T  | U  | V | W | X | Y | Z | Æ | Ø | Å

A

Arabica

AeroPress

B


Barista

Blooming

Bønner

C

Cappuccino

Crema

Cold Brew

D

Doseringsforhold

Drypkaffe

Distribuering (espresso)

E

Espresso

Ekstraktion

Bønner

Espressomaskine

F

Filterkaffe

Flat White

Frugtsyre

G

G – Geisha (kaffesort)

Godshot

Grinder (kværn)

H

Honey process

Hario V60

Håndbryg

I

Instant coffee

Italiano (espresso-stil)

Iced Latte

J

Java (kafferegion)

Jespersen-effekt (smagsbalance)

Jura (kaffemaskine-brand)

K

Kaffe

Koffein

Kopkvalitet

L

Latte

Latte Art

Lysristet

M

Mørkristet

Mellemristet

Macchiato

N

Natural process

Niche Zero (kværn)

Nitro coffee

O

Oprindelse

Omrøringsteknik

Overekstraktion

P

Pour-over

Presskanne (stempelkande)

Pre-infusion

Q

Q-grader

Quality score

Quakers (defekte bønner)

R

Ristning

Robusta

Ristningsgrad

S

Specialkaffe

Syrlighed

Sort kaffe

T

Terroir

Tampning

TDS (Total Dissolved Solids)

U

Under-ekstraktion

Umami

Uganda (kaffeland)

V

V60

Vienna roast

Varmekontrol

W

Washed process

Wet mill

WDT (Weiss Distribution Technique)

X

X-factor (unik smagsprofil)

Xenia (espressomaskine)

Xylem (vandtransport i kaffetræer)

Y

Yirgacheffe

Yemen

Yield (udbytte i bryg)

Z

Zambia (kaffeland)

Zero retention (kværne)

Zest (citrusnoter i smag)

Æ

Ø

Økologisk kaffe

Å