Hvorfor smager lysristede kaffebønner som de gør?
Grunden til at florale og lette frugtige noter kendetegner lysristede kaffebønner er, at disse noter ikke ville overleve ved længere ristetider, de ville simpelthen forsvinde hvis bønnerne blev ristet i længere tid og ved højere temperaturer.
Tilstedeværelsen af specifikke noter afhænger af oprindelse og terroir, og en lystistet kaffe fra Etiopien vil ofte smage anderledes end en lysristet kaffe fra Brasilien.
Sådan brygges lysristede kaffebønner bedst
Lysristede bønner kræver lidt ekstra opmærksomhed. Her handler det om at få fat i de friske, frugtige noter uden at overekstrahere. Brug varmt vand – mellem 92 og 96 °C – og en grovere formaling, grovere end du umiddelbart tror. Det hjælper med at styre syrligheden og holde bryggen ren og balanceret.
Til espresso anbefaler vi at starte med 20 gram lysristet kaffe i portafilteret og sigte efter 50 gram færdig espresso i koppen. Du får en lys, elegant kop med masser af kompleksitet – præcis som lysristet kaffe fortjener.