Washed
’Den våde metode’ kalder vi ofte for ’Washed’ eller ’Vasket kaffe’, og efterhøstbehandlingen starter da også i et stort modtage bassin fyldt med vand, hvor kaffebærerne gennemgår den første sortering. De røde, modne bær vil gå til bunds, mens umodne bær vil flyde ovenpå, og derfor let kan sorteres fra.
De røde bær fortsætter herfra over i en såkaldt depulper, hvor frugtskindet rives i stykker, og selve bønnerne befries fra frugtkødet. Der sidder dog stadig en klistret sukkerholdig hinde rundt om den enkelte kaffebønne. Hinden klæber tæt til bønnen, og den er ikke lige til at skylle af. Derfor ledes kaffebønnerne nu over i en fermenteringstank, hvor de ligger i 12-36 timer. Fermenteringsprocessen afhænger af temperaturerne på lokationen og sukkeret på kaffebønnerne. Når hinderne er tilstrækkeligt nedbrudte, skylles kaffen igen, og befries derved for de sidste rester af bærret.
Vasket kaffe regnes normalt for kaffen med den reneste smag, og det højeste indhold af organiske syrer, der giver en levende kaffe med mere lethed og elegance.
Den anden primære kaffesort kaldes robusta.